Joonas Ranta

Joonas Ranta. Kuva: Mikko Lyytikäinen

Joonas Ranta on helsinkiläinen elokuvaohjaaja, -käsikirjoittaja, -lavastaja ja -tuottaja. Hän on ohjannut mm. fiktiolyhytelokuvat Oi, vielä jää (2014), Edgarin laulu (2014), Laupeuden laitapuolella (2012) ja Fragile Condition (2008), joissa hän on toiminut myös käsikirjoittajana ja lavastajana.

 

Ranta on ohjannut myös musiikkilyhytelokuvia Shotgun Club -yhtyeelle (Autiomaa, 2012 ja Paratiisi, 2011) sekä Puujumalat-yhtyeelle (Hoitotestamentti eli 7 inhimillistä tapaa kuolla, 2013 ja Jos mulla ois pillu, 2011). Rannan ohjaamia elokuvia on esitetty mm. Sodankylän elokuvajuhlilla, Helsingin lyhytelokuvafestivaaleilla, Tampereen elokuvajuhlilla, Forssan Mykkäelokuvafestivaaleilla sekä Oulun musiikkivideofestivaaleilla.

 

Ranta on toiminut tuottajana ohjaamiensa lyhytelokuvien lisäksi Joonas Einolan lyhytelokuvassa Keiju (2012) ja Eero Tammen lyhytelokuvassa Hannes Blank (2015), jossa Ranta näytteli myös pääroolin.

 

Ranta on työskennellyt apulaisohjaajana Anssi Mänttärin Reppufilmi-tuotantoyhtiössä ja apulaisohjaajana, tuotantopäällikkönä ja lavastajana Mänttärin pitkässä näytelmäelokuvassa Romanssi (2014).

 

Ranta on järjestänyt yhdessä Joonas Einolan kanssa vuonna 2012 Helsingissä Kino Snadi -elokuvafestivaalin, jossa he toimivat yhdessä ohjelmistosuunnittelijoina ja festivaalituottajina. Ranta ja Einola toimivat myös Uuden ja unohdetun elokuvan festivaalin ohjelmistosuunnittelijoina. Ranta on toiminut myös elokuvayhdistys Risto Jarva -seuran puheenjohtajana.

 

Lisäksi Ranta on toiminut lyhyissä ja pitkissä näytelmäelokuvissa mm. näyttelijänä ja äänittäjänä, sekä rock-keikkojen kuvaajana yhtyeille Herra Ylppö & Ihmiset, Teppo Vapaus, Shotgun Club, Puujumalat, Lapinlahden Linnut Revisited ja M. A. Numminen & Pedro Hietanen.

 

Uuden ja unohdetun elokuvan festivaalilla Helsingin ensi-iltoina nähdään Rannan lyhytelokuvat       Oi, vielä jää (2014) ja Edgarin laulu (2014).

 

IMDb
ELONET