Alvar Hamberg

Alvar Hamberg oli suomalaisen elokuvatekniikan pioneeri, joka teki Pohjois-Euroopan ensimmäisen 3D-elokuvan 3:s ulottuvaisuus esiin (1953) ja osallistui myös Suomen ensimmäisten äänielokuvien ja animaatioelokuvien tekoon.

 

Yhdessä yhtiökumppaneidensa Yrjö Nybergin (myöhemmin Norta) ja Lennart Hambergin kanssa he tekivät ensimmäisiä äänielokuvakokeiluja jo 1920-luvulla – ennen ensimmäisiä pitkiä suomalaisia äänielokuvia (Aatamin puvussa ja vähän Eevankin, 1931 ja ”Sano se suomeksi”, 1931). Hambergien ja Nybergin Lahyn-Filmi -tuotantoyhtiön äänilyhytelokuva Raf. Ramstedt laulaa merimieslaulun (1929) on Suomen ensimmäinen äänielokuva.

 

Samaisen tuotantoyhtiön valmistama, Alvar Hambergin tuottama ja Yrjö Nortan ohjaama lyhytelokuva Aito sunnuntaimetsästäjä (1924) on tiettävästi Suomen ensimmäinen animaatioelokuva.

 

Alvar Hamberg toimi myös talvi- ja jatkosodassa tiedotuskomppanian kuvaajana.

 

Uuden ja unohdetun elokuvan festivaali esittää Hambergin 3D-elokuvan 3:s ulottuvaisuus esiin (1953) yhdessä myöhemmin samana vuonna valmistuneen norjalais-ruotsalaisen 3D-dokumentin Tukholma kolmiulotteisena ohella.

 

IMDb
ELONET